Omschrijving (toelichting)

Tot 2021 beoordeelde en rapporteerde de accountant over de rechtmatigheid aan de raad via het accountantsverslag.
Het is de bedoeling dat door de voortaan rechtstreekse verantwoording van het college, de gemeenteraad haar controlerende rol beter kan vervullen. Verder krijgt de organisatie zo meer permanent (i.p.v. achteraf) oog voor de rechtmatigheid.

Om dit te bereiken voeren wij op basis van een eind 2020 door de raad vastgesteld normenkader (verbijzonderde) interne controles uit op de processen die op de financiële rechtmatigheid van toepassing zijn. Hierdoor creëren wij inzicht in de rechtmatigheidsfouten en eventuele onduidelijkheden en kunnen we er permanent op inspelen. De rechtmatigheidsverklaring vormt onderdeel van de jaarrekening.

Overigens ontstaat er eerst na het vaststellen van het normenkader door de raad inzicht in de hoeveelheid noodzakelijke (verbijzonderde) interne controles en of dit binnen de bestaande formatie kan worden gerealiseerd. De accountant houdt een rol mbt de getrouwheid.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De gemeenteraad stelde begin 2021 de verantwoordingsgrens en het normenkader vast.  Het college stemde in met het toetsingskader en het (verbijzonderde) interne controleplan 2021. In dit plan geven wij op een gestructureerde wijze aan welke stappen wij nemen om vast te stellen dat de organisatie ‘in control’ is. Wij focussen ons hierbij allereerst op de financiële rechtmatigheid.

De verwachting was dat 2021 het eerste jaar zou zijn waarin het college zich over de rechtmatigheid zou verantwoorden. Echter, de wetswijziging was in 2021 niet doorgevoerd. Naar verwachting wordt 2022 het eerste jaar waarin  de rechtmatigheidsverantwoording ingaat.  

De gemeente Veere heeft echter het jaar 2021 gebruikt als proefjaar. Wij zetten de interne organisatie op en startten met de eerste interne controles. Dit deden wij in samenwerking met de accountant. Voor de volgende processen voerden wij ook een verbijzonderde interne controle uit. Hierbij keken wij o.a. naar de administratieve organisatie (beheersing):
-    WMO
-    Jeugd
-    Inkopen
-    Aanbestedingen
-    Grond aankoop en  verkoop
-    Subsidies

Uit deze controles kwamen bevindingen die wij direct konden oppakken.  Het stelde het MT in staat om tijdig bij te sturen.

Begin 2022  continueren wij de interne  controles over kwartaal 4.  De resultaten van de controles over 2021 verwerken wij in een interne management letter. Naar verwachting leveren wij deze in april 2022 op.