We dragen zorg voor een veilige, schone, gezonde en duurzame leefomgeving, die zo is georganiseerd en ingericht dat we ook gezond blijven. We willen dat inwoners van Veere gezond opgroeien en vitaal oud worden. Primair doen we dat door bronnen die mogelijke gezondheidsrisico’s kunnen vormen weg te nemen. Secundair door een gezonde levensstijl te stimuleren, het uitvoeren van wettelijke taken (door de GGD) en in te zetten op een duurzame leefomgeving.
De primaire taak voeren we uit door het inzamelen van afvalstoffen en afvalwater maar ook de lijkbezorging goed te regelen. We zorgen ervoor dat onze bodem en lucht schoon blijven. De secundaire taak door de leefomgeving zo in te richten dat toekomstige risico’s worden voorkomen. Hierbij zetten we onder andere in, binnen onze mogelijkheden, op het zoveel mogelijk voorkomen van verdere klimaatveranderingen en het anticiperen op de effecten van klimaatverandering. Maar ook door de gezondheid van onze inwoners en de bedreigingen daarvan te laten monitoren en bewaken door de GGD. Ook zetten we in op preventie en voorlichting.
De belangrijkste thema’s binnen dit beleidsveld zijn; afvalinzameling, riolering, lijkbezorging, gezond leven, klimaatadaptatie, lucht, geluid en bodem. Het thema duurzaamheid raakt ook in belangrijke mate aan dit programma. Gezien het grote belang wat we aan dit thema hechten is er een aparte paragraaf duurzaamheid.
Afvalinzameling
Samen met andere Zeeuwse gemeenten werken we effectief en efficiënt samen aan afvalinzameling.
De landelijke overheid bevordert de overgang naar een circulaire economie. Met een circulaire economie bedoelen we dat we alles wat we gebruiken of verbruiken, ook kunnen hergebruiken. De landelijke doelstelling is dat de gemeenten vanaf 2020 75% van het huishoudelijk afval scheiden. De centrale overheid neemt naast stimuleringsmaatregelen ook belastingmaatregelen. Hierdoor nemen de kosten van afvalinzameling toe.
Als gemeente stimuleren we de afname van de hoeveelheid afval en hergebruik van reststoffen. Ons doel is om de hoeveelheid restafval te verminderen naar 125 kg per inwoner per jaar in 2022. Dit doen we onder andere door de invoering van een gedifferentieerd tarief (diftar) in 2022 en aandacht besteden aan de bewustwording bij inwoners en bezoekers.
Riolering
Om afvalwater af te voeren dragen we zorg voor een goed functionerend rioolstelsel.
De kosten voor het onderhoud en de verbetering van het rioolstelsel blijven stijgen als gevolg van klimaatverandering en prijsstijgingen. Verbeteringen aan het stelsel zijn nodig om de kans op wateroverlast door klimaatverandering te verkleinen. Een groot deel van ons bestaande rioolstelsel is aangelegd in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw en komt aan het einde van hun levensduur. We zien dus een piek aankomen in renovatie van ons bestaande rioolstelsel.
We proberen de werkzaamheden aan het riool zoveel mogelijk te combineren met andere werkzaamheden in de openbare ruimte als wegonderhoud, onderhoud aan kabels en leidingen. Volgend jaar maken we daarom een integrale visie openbare ruimte (IVOR). Meer hierover leest u in de paragraaf kapitaalgoederen.
Lijkbezorging
Onze begraafplaatsen zijn goed toegankelijk, voldoen aan ons beheerniveau en er is voldoende grafruimte voor de komende 25 jaar.
Een uitgangspunt in de nota is dat de begraafplaatsen niet kostendekkend hoeven te zijn. De begraafplaatsen zijn fraaie groene parken die niet alleen van belang zijn voor de directe nabestaanden maar ook bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte. In 2021 onderzoeken we de mogelijkheden om de capaciteit van de begraafplaats Oostkapelle uit te breiden.
Gezond leven
Het aandeel ouderen op de totale populatie neemt toe (vergrijzing). Mensen worden ouder dan voorheen. Daarbij komt dat het aandeel volwassenen tussen de 20 en 65 afneemt.
Ouderen blijven langer actief en langer zelfstandig thuis wonen. Omdat het aandeel ouderen stijgt, zijn er meer inwoners met gezondheidsproblemen. Het aantal mensen met overgewicht en chronisch zieken neemt toe en daarmee ook de kosten. Zie ook programma 6; Sociaal Domein. Tegelijker tijd neemt de aandacht voor gezond leven toe. Onderwijs, ondernemers en overheid werken steeds meer samen op dit vlak. In 2021 bepalen we onze koers vanaf 2022. We vernieuwen ons beleid en spelen daarbij in op deze maatschappelijke ontwikkelingen.
Klimaatadaptatie
We zien een toename in extreme neerslag, grote kans op hittegolven, langdurige droogte en een toename van het overstromingsrisico. We trekken samen op met de andere Zeeuwse overheden.
In 2021 stellen we een klimaatadaptatie strategie op. Maar we gaan ook praktisch aan de slag door onder andere verharding uit de openbare ruimte om te zetten in groen en te zorgen voor de opvang van meer zoet water.
Lucht
De luchtkwaliteit in de gemeente Veere is over het algemeen goed. Alleen waardes voor neerslag van belastende stikstofvormen op natuurgebieden zijn te hoog. Hierdoor gaat de biodiversiteit achteruit. We moeten zorgen dat er minder belastende stikstofvormen terechtkomen in kwetsbare natuurgebieden. We ondersteunen het Schone lucht akkoord en communiceren over bewust stoken van houtkachels. Ons beleid voor verbranden van afvalstoffen (stookbeleid) is verouderd en aan een update toe. In 2021 herzien we het “beleid verbranden van afvalstoffen in de open lucht”.
Bodem
Maatschappelijk en economisch gezien vervult de bodem tal van functies. De bodem is de basis voor de meeste menselijke activiteiten zoals wonen, recreatie, het telen van gewassen en het uitvoeren van bedrijvigheid. Om in de toekomst ontwikkelingen uit te kunnen blijven voeren wordt dit belang steeds groter. De eindigheid van de voorraad fossiele brandstoffen en de klimaatverandering maakt het noodzakelijk om bijvoorbeeld warmte uit de bodem te gaan onttrekken. Ook zal de bodem voldoende capaciteit moeten behouden om regenwater op te kunnen vangen. In 2021 zetten we het beleid door voor een bewuster en duurzamer gebruik van de bodem. Vanwege de komende Omgevingswet wordt invulling gegeven aan het onderdeel bodem in de “omgevingsvisie Veere 2047” en het (tijdelijk) omgevingsplan. Ook starten we met de warme overdracht van de bodemtaken vanuit de provincie naar de gemeente. Daarnaast stellen we een definitief beleid op voor hergebruik van PFAS houdende grond.