Omschrijving (toelichting)

De Omgevingswet vraagt om een duidelijke koppeling tussen de visie op de fysieke leefomgeving en de manier waarop je kosten verhaalt. Dit is noodzakelijk om effectief en waterdicht kosten te kunnen verhalen. Hiervoor is nodig dat je beschikt over een actueel beleid waarmee je inzichtelijk maakt hoe je de kosten verdeeld. Dit beleid hebben we nu niet. Om voor de toekomst dit beleid goed uit te kunnen voeren is een uitbreiding van de formatie met 1,0 Fte nodig. In de begroting is voor deze formatie nog geen budget geraamd.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Op 10 november 2016 is de Nota Grondbeleid 2016 gemeente Veere vastgesteld, waarin de kaders zijn vastgelegd voor het grondbeleid. Deze nota zou na 4 jaar geactualiseerd worden. Daarbij heeft de rekenkamercommissie van de gemeente in mei van dit jaar het rapport “grondbeleid in perspectief” gepubliceerd. 

Het college heeft gehoorgeven aan de aanbevelingen uit dit rapport. Een van de aanbevelingen was de actualisatie van de nota grondbeleid waarbij ingespeeld wordt op de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving en de grondmarkt. Met de huidige ontwikkelingen en wensen op het gebied van de betaalbaarheid van woningen en andere maatschappelijke behoeften is het beleid toe aan een actualisatie. Verder treedt in 2022 de Omgevingswet in werking en stellen wij de Omgevingsvisie Veere 2047 vast.  Kortom, er is genoeg aanleiding voor een nieuwe nota grondbeleid voor Veere.