Omschrijving (toelichting)

De Omgevingswet vraagt van gemeenten dat ze een overkoepelende visie maken voor het gehele grondgebied. Hierin leggen we vast wat het beleid is voor de leefomgeving voor de lange termijn. De balans tussen leefbaarheid en toerisme, maar ook onze woningbouwopgave is onderdeel van deze visie. We betrekken de samenleving bij het opstellen van deze visie. De raadswerkgroep Omgevingswet is actief betrokken bij het proces.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Van mei 2020 tot en met februari 2021 hebben onze inwoners en experts aangegeven wat zij belangrijk vinden voor de Omgevingsvisie Veere 2047. De inbreng vormt samen met het bestaande en voorgenomen beleid en toekomstverkenningen belangrijke input voor de uiteindelijke omgevingsvisie. De hoofdlijn van de omgevingsvisie met daarin de ambitie, uitgangspunten en opgavegerichte thema’s stelde de gemeenteraad unaniem vast op 30 september 2021. 

Na de raadsbehandeling gaan we samen met experts en inwoners het concept van de omgevingsvisie vormgeven in beeld en tekst. Dat doen we op basis van de hoofdlijn aan de hand van de vijf gebieden:
Gebied 1: 13 woonkernen (centrumgebied, woongebied, bedrijventerrein)
Gebied 2: Agrarisch middengebied
Gebied 3: Veerse kust
Gebied 4: Veerse Meer
Gebied 5: Neeltje Jans en de Deltawateren 

De scherpte van de te maken keuzes zal vooral in de gebiedsgerichte invulling aan de oppervlakte komen. Voor het kaderen van de invulling maken we gebruik van de Veerse thema’s als onderlegger voor kansen en uitdagingen per gebied. Met de raadswerkgroep doen we een gelijksoortige sessie ter voorbereiding op de verdere uitwerking van de visie.