Omschrijving (toelichting)

We signaleren taalachterstanden in een vroeg stadium zodat gerichte actie mogelijk is. Datzelfde geldt voor schooluitval.

 

We maken hiervoor doorgaande afspraken op basis van overeenkomsten en subsidies. Jaarlijks rapporteert Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) over de cijfers over schooluitval. In mei sturen we de jaarstukken van RBL ter kennisname aan de raad.

 

De afspraken over Voor en Vroegschoolse Educatie leggen we vast in subsidieafspraken met Kinderopvang Walcheren.

 

We maken afspraken met KOW over de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker of coachfunctie. Dit met als doel om een kwaliteitsslag te maken in de vroegschoolse educatie.  

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Langdurig schooluitval komt in onze gemeente relatief weinig voor. Het RBL (Regionaal Bureau Leerlingzaken) voerde een actief beleid waar het gaat om het voorkomen van langdurige schooluitval. Er is samenwerking met de scholen, samenwerkingsverbanden en andere partijen zoals jeugdzorg.  Onder begeleiding van RPCZ waren er kerngroepoverleggen tussen basisscholen en KOW-Walcheren, zodat ontwikkeling van de jongste kinderen beter georganiseerd kon worden. Bestaande afspraken over scholing van pedagogisch medewerkers zijn voortgezet. De Veerse scholen en peutergroepen deden mee aan de landelijke voorleesdagen. Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs werden door het Rijk extra gelden beschikbaar gesteld voor onderwijsachterstanden. Basisscholen konden eind 2021 een aanvraag indienen voor deze gelden.