Portefeuillehouder
Adri Roelse

Status
Gestart

Planning
Startdatum: 01-01-2018

De Zeeuwse Kustvisie van 26 juni 2017 benoemt: ‘Verkennen van aanvullende financiering voor voldoende breed en droog recreatiestrand.’

Er wordt een zandfonds Zeeuwse kustgemeenten gevormd van € 1 miljoen, te verhogen via bijdragen derden tot € 2 miljoen. Bedoeld om Zeeuwse stranden tussentijds extra te kunnen suppleren. Het strand verdwijnt door erosie sneller dan dat er zand bijgespoten wordt. Dat levert problemen op voor de (strand)voorzieningen en –bebouwing, voor de economie, de leefbaarheid, de natuur en de strandveiligheid.

Rijkswaterstaat (RWS) spuit alleen zand bij voor het behoud van de basiskustlijn en niet voor toeristisch zandstrand. Een droog, voldoende breed en kwalitatief goed zandstrand is essentieel voor toeristisch Veere.

 

Inmiddels zitten we in de eindfase van de bestuurlijke besluitvorming tot vorming van het zandfonds.

Gemeente Noord-Beveland neemt een besluit op 25 november 2021. De andere deelnemers: Schouwen-Duiveland, Sluis, Veere en Vlissingen besloten al positief.  Hierna volgt de uitwerking. De verwachting is dat met dit proces 1,5 jaar gemoeid is, voordat er recreatieve suppleties plaatsvinden.

De Zeeuwse kustgemeenten, de provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, Veiligheidsregio, TOZ en de natuurorganisaties trekken hierin samen op. De raad van Veere stelde met m.i.v. 2021 structureel € 338.000 hiervoor beschikbaar.



Toelichting

R

Kwaliteit

In 2020 is er geen bestuurlijke intentieovereenkomst over het recreatief zandfonds tot stand gekomen tussen Zeeuwse kustgemeenten. De tijd was er nog niet rijp voor. Wel spraken de gemeenten af structureel middelen voor het zandfonds op te nemen in de gemeentelijke kadernota's 2021 t.b.v. de begroting 2022.  

 

O

Tijd

G

Geld