We staan voor een grote uitdaging om onze inwoners regie over hun eigen leven te laten houden en, waar nodig, goede zorg te blijven leveren. We hebben te maken met vergrijzing, onze arbeidsmarkt krimpt, de zorg staat onder druk en we maken ons zorgen over wat vrijwilligers en mantelzorgers kunnen doen.

 

We zijn op zoek naar oplossingen voor deze uitdaging. Preventie is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Preventie gaat echter over vele zaken. Enerzijds gaat het bijvoorbeeld om een gezonde levensstijl, maar anderzijds hebben we ook te maken met financiële zelfredzaamheid of eenzaamheid.

 

Eind 2022 brachten we, samen met partijen in de samenleving, onze uitdagingen op het gebied van preventie voor de komende jaren in beeld. Hier stellen we een nota voor op. Dit vormt de basis om aan structurele oplossingen te gaan werken. De maatschappelijke vraagstukken die we daarbij (minimaal) verkennen zijn:

 

  1. (Financiële) zelfredzaamheid
  2. Eenzaamheid
  3. Wonen en zorg
  4. Dementie/dementievriendelijke omgeving
  5. Positieve gezondheid en bewegen
  6. Recht op ontwikkeling (onderwijs, cultuur)

 

In de nota geven we per maatschappelijke vraagstuk antwoord op de volgende vier vragen.

  1. Voor welke uitdaging staan we?
  2. Wat doen we momenteel?
  3. Waar liggen er nog kansen?
  4. Met welke partijen moeten we daarvoor samenwerken?

 

Op basis van de laatste twee vragen stellen we in 2023 en 2024, waar nodig, beleids- en uitvoeringsplannen op. Voor bestaande beleids- en uitvoeringplannen bepalen we hoe en wanneer we deze gaan aanscherpen. We prioriteren op basis van urgentie.