We vergelijken de werkelijke klantaantallen en kosten jeugdzorg en Wmo met de raming. Het verschil analyseren en verklaren we. Op deze manier kunnen we gericht bijsturen. We verzamelen ook gegevens van preventieve activiteiten. Deze betrekken we bij de analyse, met als centrale vragen:

 

  1. Leidt meer inzet op preventie tot een daling van het beroep op zorg?
  2. Welke preventieve maatregelen zijn effectief?
  3. Hoe kunnen preventieve activiteiten en zorg elkaar versterken?
  4. We schatten vervolgens het toekomstige beroep op zorg in.

 

We blijven de rapportage stap voor stap ontwikkelen. We hebben ons als doel gesteld om waardevolle indicatoren vanuit sport, onderwijs en cultuur toe te voegen. Het gaat daarbij altijd om indicatoren die inzicht geven in preventie.

 

In 2023 vullen we de rapportage aan met onderwijs, vanwege de sterke connectie tussen onderwijs en jeugdzorg. Denk daarbij aan het onderwijsachterstandenbeleid (OAB), waarbij voor- en vroegschoolse educatie (VVE) zeer belangrijk is. Door de inzichten van onderwijs en jeugdzorg aan elkaar te linken, verwachten we ook de gezamenlijke opgaven en kansen beter in beeld te krijgen.

 

Verder verkennen we de mogelijkheden om indicatoren op het gebied van sport en cultuur toe te voegen.

 

Orionis wordt niet meegenomen in deze rapportages. We informeren de raad apart over de ontwikkelingen rond Orionis. Wel zoeken we beleidsmatig zoveel mogelijk de verbinding tussen Orionis en de andere aspecten van het Sociaal domein.