Programmabegroting 2025

Wij presenteren u de begroting van de gemeente Veere voor het jaar 2025. Als dagelijks bestuur van deze prachtige gemeente staan wij voor de uitdaging om het algemeen belang voor onze inwoners te behartigen en ervoor te zorgen dat Veere een fijne plek blijft om te wonen, werken en recreëren.

Wij willen graag samen met de gemeenteraad en met de inwoners van Veere werken aan een bloeiende en vitale gemeente. Samen kunnen we blijven bouwen aan een Veere waar iedereen zich thuis voelt en waar we trots op zijn.
In deze begroting hebben wij zorgvuldig gekeken naar de financiële mogelijkheden en prioriteiten van de gemeente. De basis hiervoor is gelegd in het Financieel Perspectief 2025-2028. 

Grote opgaven
In ons streven om een duurzame en toekomstbestendige gemeente te blijven willen wij ook in 2025 blijven investeren in onze grote maatschappelijke opgaven, zoals wonen, economie, duurzaamheid en leefbaarheid. Deze zijn van strategisch belang voor de ontwikkeling van deze gemeente en hebben daarom de hoogste prioriteit.

Op verschillende manieren geven we invulling aan de opgave Wonen.

  • De komende jaren worden er veel woningen in onze gemeente gebouwd. Veere is een aantrekkelijke gemeente om in te wonen. We werken aan vitale woonkernen met betaalbare, duurzame en levensloopbestendige woningen voor meerdere doelgroepen. Hiervoor ontwikkelen we o.a. een strategie om gronden voor woningbouw te verwerven.
  • Met een zorgvisie gaan we sturen op de ontwikkeling van verschillende typen woningen, die aansluiten op de behoefte van mensen met een zorgvraag. 
  • In Zeeuws en Walchers verband werken we aan de huisvesting van statushouders, asielzoekers en Oekraïense ontheemden. Hierin nemen wij onze verantwoordelijkheid op een manier die past bij de schaal van onze gemeente. 

Als de raad in 2024 een besluit neemt over het Ontwikkelkader verblijfsrecreatie starten wij in 2025 met de uitvoering daarvan. Belangrijk onderdeel is het maken van de Omgevingsplannen, waarin het Ontwikkelkader verblijfsrecreatie wordt vertaald.

Op het gebied van mobiliteit richt onze aandacht zich op de leefbaarheid, doorstroming en verkeersveiligheid. Dit doen we samen met andere overheden. Met een interactief planproces zijn we aan de slag om de Noord West Route over Walcheren te verbeteren. Naast deze lange termijnaanpak wordt ook lokaal gekeken naar korte termijnmaatregelen die nodig zijn om specifieke knelpunten aan te pakken.

Behalve mobiliteit draagt ons maatschappelijk vastgoed ook bij aan de leefbaarheid van onze kernen. In het streefbeeld maatschappelijke voorzieningen wordt integraal per kern inzichtelijk gemaakt welke bestaande en nieuwe accommodaties voor ontmoeten en bewegen/sport bijdragen aan die leefbaarheid. Dat is de basis voor besluitvorming over fase 2 Maatschappelijk Vastgoed en de verduurzaming van ons vastgoed.  

Het verbeteren van onze dienstverlening in het algemeen en op het gebied van vergunningverlening in het bijzonder, zien we als een continue opdracht. Wij zetten hierop in door kwaliteitsnormen vast te leggen en te monitoren op het gebied van termijnen en communicatie. In 2025 volgen de externe onderzoeken Burgerpeiling en Ondernemers-peiling.
In deze begroting ziet u ook onze ambitie terug om als zelfstandige gemeente te blijven werken aan onze lokale en regionale opgaven. Om balans te houden in taken, capaciteit, kwaliteit en continuïteit blijven we ook in 2025 investeren in onze organisatie. 

Financieel beeld
De begroting 2025 van Veere is opgesteld op basis van bestaand beleid inclusief noodzakelijke investeringen om voorzieningen in stand te houden. Het begrotingsjaar  2025 laat een overschot zien maar voor de jaren 2026 en verder zien we een structureel tekort van omstreeks € 1 miljoen. Dit is een beeld dat we bij veel gemeenten terug zien. De oorzaak voor het ontstaan van de zogenaamde ravijnjaren is bekend: taken en geld zijn voor gemeenten niet in balans door achterblijvende financiële middelen van het Rijk.
 
Daar staat tegenover dat Veere een gezonde financiële positie heeft met een grote algemene reserve en een ruim voldoende weerstandsvermogen. We hebben een stevige buffer om financiële tekorten op te vangen. Maar we mogen onze ogen natuurlijk niet sluiten voor de toekomst. In deze begroting zien we nog geen aanleiding om een pakket aan ombuigingsmaatregelen aan u voor te leggen. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet en zullen u tijdig voorstellen doen om de gemeentelijke financiën bij te sturen. Bij elke begroting beoordelen wij welke maatregelen nodig zijn om de begroting sluitend te maken. Daarover kan de gemeenteraad dan besluiten nemen. Maar het uitgangspunt voor ons is en blijft op dit moment om geen extra lastenverzwaringen of bezuinigingen voor te stellen.

De komende jaren ontvangt Veere dividenden van de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH). Deze middelen zetten we in op investeringen in grote Veerse opgaven met een structureel en duurzaam maatschappelijk rendement. Dit zijn investeringen op het gebied van mobiliteit, verduurzaming en de woningbouwopgave. 

Burgemeester en Wethouders van Veere,