Omschrijving (toelichting)

Hiertoe nemen we de volgende maatregelen:

 

  • We ronden de in 2022 in gang gezette opzet van een crisis- en continuïteitsmanagementplan af en starten met de implementatie ervan. Voor de dienstverlening worden veel verschillende IT-systemen gebruikt. Bij uitval van één of meerdere systemen kunnen activiteiten worden verstoord,  gehinderd of zelfs geheel stil komen te liggen. Dit geldt ook voor verstoringen als uitval van personeel of nutsvoorzieningen. Om snel en adequaat op dergelijke verstoringen te kunnen reageren is het wenselijk over continuïteitsplannen te beschikken die voldoende flexibel en weerbaar zijn om ook bij een  onvoorziene samenloop van omstandigheden bruikbaar te zijn
  • We vervangen planmatig en tijdig, binnen de beschikbare budgetten, de onderdelen van onze ICT infrastructuur. In verband met uitbreiding van het aantal fte's in de organisatie nemen we hiervoor wel structureel € 20.000 extra ICT budget op in de begroting.

Kwaliteit (indicator)

G

Tijd (indicator)

--

Geld (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Nieuwe wet en regelgeving:
We implementeerden  een  nieuw informatiesysteem voor het anonimiseren van onze informatie.  Dit doen we om te voldoen aan de  Wet Open Overheid (WOO).

Informatieveiligheid:
We voerden en voeren de in het jaarplan informatiebeveiliging benoemde acties uit. Eén van die acties is het beter in kaart brengen van processen die andere partijen voor ons uitvoeren om vervolgens hierop de in de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) benoemde maatregelen in te richten.  Dit deden we al  op dit punt  met betrekking tot de taken die de belastingsamenwerking voor ons uitvoert.   

Continuïteit:
Ondanks een forse toename van het aantal bedreigingen en de impact daarvan hebben we de continuïteit van de operationele beschikbaarheid van onze  informatiesystemen steeds weten te waarborgen. Tegelijkertijd  stelden we ook een calamiteitenplan op dat een vervolg krijgt met deelplannen en implementatie van aanbevelingen die uit dat plan voortvloeien.
Verder hebben we  een per saldo budgettair neutrale oplossing gevonden voor het  tot stand brengen van  extra bandbreedte binnen het gemeentelijk netwerk en onze internetverbindingen. De toename van het video vergaderen maakt dit noodzakelijk.    

Vervangingen:
We vervingen diverse onderdelen van onze ICT infrastructuur volgens planning en binnen beschikbaar budget. De vervanging van lap tops is om marktredenen doorgeschoven naar de eerste helft 2023.