Omschrijving (toelichting)

Gezamenlijk beheer van de Vlissingse en Veerse stranden, duingebied en het aangrenzende kuststrook, incl. kustparkeerterreinen (met voorzieningen) biedt meerwaarde. Duingebied, met voorzieningen levert meerwaarde op: uniformiteit, kwaliteit op niveau en kosten-efficiency. 

De samenwerking op de stranden en de kustparkeerterreinen tussen gemeenten Veere, Vlissingen en het waterschap Scheldestromen biedt deze kans. Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) beheert de Walcherse stranden. 

Sluitstuk is nu het beheer van deze gebieden gezamenlijk op te pakken. SSV is de natuurlijke partner om het beheer op zich te nemen.

Kwaliteit (indicator)

O

Tijd (indicator)

R

Geld (indicator)

R

Kwaliteit (toelichting)

Eind 2016 maakten we bestuurlijke afspraken over de samenwerking strandbeheer Walcheren. Doel van deze samenwerking was de Walcherse stranden en het kustgebied efficiënt en uniform te onderhouden, te beheren en exploiteren om te komen tot een kwaliteitsslag voor de inwoner, de recreant, de toerist en de ondernemers. Bijkomende doelstelling was doelmatig omgaan met beschikbare budgetten. 

Als pilot heeft de stichting strandexploitatie Veere (SSV) in 2017 de Vlissingse stranden beheerd en onderhouden. Deze proef was geslaagd en alle partijen waren tevreden. In 2018 heeft SSV op de Vlissingse stranden geen werkzaamheden verricht. Wel in 2019 (zie hieronder).  Ook zijn vorderingen gemaakt met het sluiten van een overeenkomst voor stranddelen met het waterschap Scheldestromen en een nieuwe overeenkomst met het waterschap voor de huur van de kustparkeerterreinen. 

In 2021 is deze doelstelling niet afgerond. Wel is een deel van de onderliggende voorwaarde (het langjarig in huur nemen van de kustparkeerterreinen van waterschap Scheldestromen) gedeeltelijk gerealiseerd. Voor de stranden kwam in 2020 een overeenkomst met het waterschap tot stand. In maart 2021 werd een langjarige huurovereenkomst voor de kustparkeerterreinen ondertekend. Voor de terreinen  De Bucksweg (Zuiderduin) en Westhove sluiten we begin 2022 een langjarige overeenkomst af. In 2022 verwachten we dit project op te starten, mits deze wens/behoefte ook bij onze partners aanwezig is. 

Er is op ambtelijk niveau uitvraag gedaan bij gemeente Vlissingen, waterschap Scheldestromen en Staatsbosbeheer. 

Voor de partners (waterschap Scheldestromen en gemeente Vlissingen) heeft dit project op dit moment geen prioriteit. Zij maken andere keuzes. Maatregel handhaven in 2023.