Doelstelling Leefbaarheid & Toerisme
Er liggen veel onderzoeksresultaten, zoals de Integrale Analyse Leefbaarheid en Toerisme en onderzoeken en prognoses van de autonome groei van het toerisme. Daarnaast is er aanvullende informatie beschikbaar vanuit verschillende kernen. Aan de inhoud van die rapporten moeten we betekenis geven. Voor het college zijn daarbij in ieder geval van belang:
- per kern betekenis geven aan de lusten en lasten van toerisme, zoals enkele kernen zelf al hebben gedaan;
- per kern de druk op het groen en landschap in beeld brengen en de kansen voor verbetering;
- per kern is al in beeld gebracht welke multifunctionele accommodaties gewenst zijn;
- structurele werkgelegenheid, die gericht is op de leefbaarheid in de kernen.
Maatregelen/acties
Met het vaststellen van het Programma Toerisme 2021-2026 maakt gemeente Veere strategische keuzes voor de korte en middellange termijn. We leggen de onderwerpen vast waar tijd en geld in worden geïnvesteerd. Met als doel om de vrijetijdssector divers, toegankelijk, onderscheidend en op hoog niveau te behouden, ons landschap en de natuur te beschermen en de lasten en lusten van het toerisme beter in balans te brengen. Het is in ieders belang dat de balans tussen leefbaarheid en toerisme in de toekomst centraal staat.
Resultaten
Veel partijen hebben meegewerkt om een beeld te krijgen van een toekomstbestendige vrijetijdssector in een leefbaar Veere. Het adviesbureau Addvision, die deze informatiesessies heeft begeleid, heeft op basis van deze brede consultatie aandachtspunten meegegeven die zijn verwerkt in dit programma. We zien toerisme niet langer als een economisch doel op zich, maar als een middel om maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden. Zoals de sector zelf zegt: “Een vitale toeristische sector als beste garantie van een leefbaar en gezond Veere”. Het is daarom onze ambitie om een toeristische kustgemeente te zijn waar:
- wonen, werken en recreëren in balans zijn,
- het landschap en de natuur ons kapitaal is,
- en waar inwoners en ondernemers trots op zijn en toeristen zich welkom voelen.
Om de ambitie te bereiken maken we 5 strategische keuzes:
- Toerisme voegt waarde toe aan de leefbaarheid, het landschap en de natuur
- De stranden blijven van topkwaliteit en blinken uit in duurzaamheid
- De omgeving stimuleert een gezonde lifestyle
- Gastvrij Veere
- Samenwerking en goed ondernemerschap
Deze strategische keuzes zijn vertaald in concrete doelstellingen en acties in de uitvoeringsparagraaf zodat duidelijk is waar gemeente Veere zich de komende 5 jaar op gaat richten.
Handhaving
De toegekende 4 fte handhavingscapaciteit uit de begroting 2021 vulden we begin 2022 in met twee toezichthouders woninggebruik en een administratief juridisch medewerker en een handhavingsjurist. Begin 2021 stelden we het Integraal Handhavings Uitvoerings Programma 2021 vast. In de commissie RO lichtten we dit toe.
In december 2020 stelden we het plan van aanpak illegaal gebruik tweede woningen vast. Met dit plan van aanpak beschreven we de prioriteit in aanpak illegaal gebruik tweede woningen en de wijze waarop handhaven. De hoogste prioriteit ligt in handhaven van de huisvestingsverordening en het bestemmingsplan in de kernen. Daarnaast in het handhaven van het bestemmingsplan buiten de kernen en dan met name de kernen waar we de meeste vragen en klachten over ontvangen (Domburg, Oostkapelle en Veere). Ook is er aandacht voor adresonderzoek (schijninschrijvingen).
Op dit moment hebben wij 82 dossiers in behandeling. Wij wonnen dit jaar tot nu toe vijf tweede woningen terug. Dit betroffen panden in Domburg, Oostkapelle en Aagtekerke. We verstrekken dagelijks informatie aan burgers en ketenpartners over onze Huisvestingsverordening en het bestemmingsplan. Dat werkt preventief. En we zijn gestart met een onderzoek naar het gebruik van tweede woningen in de kernen Domburg, Veere en Zoutelande. De uitkomsten van dit onderzoek worden later dit jaar bekend gemaakt.