Portefeuillehouder
RJ van der Zwaag

Status
Doorlopend

Planning
Startdatum: 01-01-2022

Nieuwe wet- en regelgeving:

De wet Modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer treedt in werking op 1 juli 2022. Deze wet geeft inwoners en ondernemers het  recht om via het digitale kanaal formele aanvragen in te dienen, bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning. Wij zijn verplicht om dit vanaf 1 juli 2022 voor alle formele processen te ondersteunen. Op dit moment voldoen we daar nog niet aan.

We beginnen met het inventariseren van de processen waarop deze wet van toepassing is. We bekijken per proces of we voldoen aan de eisen van de nieuwe wet. Daarna voeren we aanpassingen door. Als er nog geen digitaal proces beschikbaar is maken we het. Dat kan bijvoorbeeld via een elektronisch formulier. Daarna stellen we  die processen voor 1 juli 2022 via onze digitale kanalen beschikbaar.

 

Common Ground:

Deze landelijke ontwikkeling zorgt op langere termijn voor een moderne informatievoorziening. De informatiesystemen werken straks dus beter en vooral eenvoudiger met elkaar samen. Dat is goed voor onze bedrijfsvoering en dienstverlening. We zien en weten ook dat de realisatie een kwestie van lange adem is: de verbouwing begint maar de winkel blijft open. Een hybride situatie dus. Wij verkennen met leveranciers op de mogelijkheden. Als dat gepaard gaat met grote investeringen ontbreekt in 2022 de financiële ruimte.

Dit betekent dat als onze verkenningen tot acties moeten leiden, we daarvoor richting begroting 2023 een plan voorleggen.

 

Informatieveiligheid:

We zorgen dat onze informatie en informatiesystemen veilig zijn. Dit doen we niet alleen intern, maar ook voor onze informatie bij de leveranciers. We nemen hiervoor de juiste maatregelen die wettelijk van kracht zijn. Dit gaan we verder op procesniveau doorvoeren.

Continuïteit:

Bij continuïteit gaat het om maatregelen die de operationele beschikbaarheid van informatiesystemen verhogen. De oplopende trend van het aantal bedreigingen en impact hiervan zetten door. De kans op een incident met impact op de continuïteit neemt hierdoor toe.

In 2022 blijven we ons richten op maatregelen die de kans op en de impact van continuïteit bedreigende incidenten beperken. We blijven ons dus richten op het voorkomen van. Voor een volgende stap gericht op ook het genezen c.q. het snel(er) weer operationeel komen als zich toch zo’n incident voordoet, zijn in de begroting 2022 geen middelen beschikbaar. In een dergelijk geval moeten we dus naar bevind van zaken handelen inclusief het regelen van middelen hiervoor.



Toelichting

Tekst Cor 26/4 ("concreet werken aan", zie bolletjes):
Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de nieuwe Omgevingswet en de datum van inwerkingtreding. Onze lijn is om zo veel mogelijk stappen te zetten in de aanloop naar deze nieuwe wet. Het eerste kwartaal sloten we twee van de drie informatiesystemen aan op de testomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het derde systeem sluiten we naar verwachting het tweede kwartaal aan.

Common Ground:
We zijn met een leverancier in gesprek over een eerste voorzichtige stap op dit terrein. De basisprincipes van Common Ground onderschrijven ook wij. Maar onze ervaring is ook dat te grote landelijke ambities in de praktijk anders uitpakken. Daarom zijn we voorzichtig.

--

Kwaliteit

--

Tijd

--

Geld